Hoe heet je eigenlijk?

Avonturen met de Poolse taal beginnen vaak al op het moment dat je met een Pool kennismaakt. Iemand stelt zich aan je voor: “Dag, mijn naam is Jan Kowalski. En dit is mijn vrouw”. Mevrouw stelt zich ook voor: “Dag, ik ben Anna Kowalska”. Maar… was de naam zonet nog niet “Kowalski” ?

En even later hoor je andere Polen over je nieuwe vrienden praten en – nee, je vergist je niet – ze hebben het over “Kowalscy”. Hoeveel achternamen kun je dan in Polen hebben ? Tja, hoe gek het ook klinkt, het is gewoon steeds één en dezelfde achternaam, maar met een vrouwelijke vorm, een mannelijke vorm, een vorm voor het echtpaar en ook nog één voor de familie (rodzina Kowalskich). En al die vormen worden natuurlijk door de zeven naamvallen verbogen! Dus als je “Kowalskiemu” hoort of “Kowalskim”, dan klinkt het misschien anders, maat het gaat nog steeds over dezelfde meneer Kowalski.